Urząd Miasta i Gminy Jelcz-Laskowice

Menu

Treść

Trwa nabór KGW do Konkursu Kulinarnego Bitwa Regionów

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa informuje, że trwa nabór Kół Gospodyń Wiejskich do udziału w Konkursie Kulinarnym - Bitwa Regionów. Konkurs promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.
Celem konkursu jest popularyzacja tradycyjnych dań regionalnych oraz podkreślenie różnorodności polskiej kuchni. Konkurs jest również formą promowanie działalności Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń, które od lat odgrywają kluczową rolę w kultywowaniu dziedzictwa kulinarnego i rozwijaniu lokalnych inicjatyw. Nabór do konkursu trwa do dnia 25 kwietnia 2025 r.
Link do formularza zgłoszeniowego znajduje się na stronie www.bitwaregionow.pl

Rywalizacja odbywa się w trzech etapach:
26 kwietnia - 31 sierpnia 2025 r.
Etap I – Na podstawie ocen formularzy zgłoszeniowych komisja kwalifikacyjna tworzy ranking prac konkursowych. Najwyżej ocenieni uczestnicy biorą udział w wydarzeniach regionalnych (planowanych jest 120 wydarzeń regionalnych), w których uczestniczy maksymalnie 20 drużyn. Zwycięzcy etapu regionalnego awansują do półfinału.
Etap II – W półfinałach wojewódzkich są wyłaniane zespoły (po jednym z każdego województwa), które kwalifikują się do finału ogólnopolskiego.
6-7 września 2025 r.:
Etap III – Wielki finał, w którym rywalizuje 16 najlepszych drużyn z całej Polski, odbędzie się na PGE Narodowym w Warszawie podczas Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie.
Tegoroczna trzecia edycja wydarzenia przewiduje dla uczestników ryczałt na pokrycie kosztów związanych z udziałem w konkursie:
• w wydarzeniach regionalnych (I etapie ) 200 zł brutto;
• w półfinałach (II etap) 300 zł brutto;
• w finale (III etap) 1000 zł brutto.
Komisje i jury konkursowe składające się z lokalnego eksperta kulinarnego oceniają potrawę pod względem kompozycji smakowej składników, aromatu dania oraz tekstury poszczególnych elementów. Ocenie podlega również wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej, m.in. regionalne elementy dekoracyjne i estetyka podania.
Na każdym etapie konkursu przewidziane są nagrody pieniężne oraz dodatkowe wyróżnienia.
Etap I:
I miejsce – 2000 zł brutto,
II miejsce – 1500 zł brutto,
III miejsce – 1000 zł brutto.
Etap II:
I miejsce – 5000 zł brutto,
II miejsce – 3500 zł brutto,
III miejsce – 2000 zł brutto.
Etap III:
I miejsce – 25 000 zł brutto oraz nagroda dodatkowa w formie wyjazdu dla 5 przedstawicieli laureata na zagraniczne
targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał KOWR,
II miejsce – 15 000 zł brutto,
III miejsce – 10 000 zł brutto.
Szczegółowe informacje nt. konkursu dostępne są na stronie www.bitwaregionow.pl

 

Kontakt

Sekretariat
 71/ 381 - 71 - 00
 71/ 381 - 71 - 22
 71/ 381 - 71 - 45
fax. 71/ 381 - 71 – 11
um.sekretariat@jelcz-laskowice.pl

Kontakt

Stopka